Burlada; eerste stukje Spanje!
Door: Jacqueline en Leo
Blijf op de hoogte en volg Leo en Jacqueline
30 Maart 2010 | Spanje, Madrid
Wij zijn inmiddels in Spanje aangekomen en dat ging als volgt:
Zaterdag zijn we vroeg op stap gegaan om naar Valcarlos te lopen.
Een mooie route maar vanaf Arnéguy moet je vooral op de weg blijven en níet de gele pijltjes volgen. Dat levert je nl een enorm steile helling naar Valcarlos op. En dat viel met de Wheelie zeker niet mee!
De ontvangst in het hostal was meteen anders dan we in Frankrijk gewend waren: eerst officieel inschrijven en daarna werd meteen de verwarming op de kamer aan gezet!
De dag was met regen begonnen maar 's middags klaarde het op en konden we volop van het uitzicht op de bergen genieten.
Zondag hadden we uitgekozen om de Ibañeta pas (1057m) over te steken, over de weg, omdat er dan minder verkeer en geen vrachtwagens rijden. Het is wel een langere route maar minder steil dan de directe paadjes en daarom goed te doen met de Wheelie. Het was tenslotte 700m stijgen die dag...
De laatste 3km kregen we 'begeleiding' van een bruine hond die braaf bleef wachten als wij even stopten maar uiteindelijk alleen maar uit was op eten (dat hij van ons niet kreeg uit angst dat hij tot Santiago mee zou blijven lopen).
Het was een stralende dag en het uitzicht was werkelijk prachtig!
Na het ruime uitzicht daalden we een nieuwe vallei in naar Roncesvalles. Dat is een héél klein dorpje met 2 pelgrimsherbergen en een 3e, hele grote, in aanbouw.
Geen overbodige luxe want er waren nu (eind maart) al erg veel pelgrims. Later zouden we horen van Brechtje en Ester (bedankt voor je spontane sponsoring!), de eerste 2 Nederlandse pelgrims die we tegenkwamen, dat zij daar net de laatste 2 bedjes hadden toen zij er doodvermoeid aankwamen...
Wij zijn doorgelopen naar Burguete om daar te overnachten.
Maandag zagen we direct hoe we moesten lopen vanwege de vele pelgrims voor ons op het pad!
Dat bleken mn Spanjaarden te zijn die de Semana Santa gebruiken om een deel van de Camino te lopen. Je herkent ze aan hun kleding: (witte) gympjes, een trainingsbroek en een poncho bij de eerste regendruppels en ze hebben géén schelp op hun rugzakken.
De route naar Zubiri ging door bossen en over heuvels en het pad lag bezaaid met grote stenen.
Leo was dus erg blij met het dikke profiel op de Wheelie-bandjes!
Onderweg kwamen we deze keer paarden tegen met koeien-bellen om hun nek. Ook leuk.
Het was weer een zonnige dag en zo'n 20•C en daar waren we blij mee want de afdaling naar Zubiri is in nat weer niet te doen! Je loopt nl over schuin liggend lei-steen met losse kiezels.
Veilig in Zubiri aangekomen was het nog even zoeken naar een bed...! De ene albergue was al vol en het hotel gaat pas in april open. Gelukkig was er net een maand gelden een nieuwe albergue geopend die ook kamers voor 2 en 4 personen heeft. Uiteindelijk kregen wij met z'n 2-en een kamer voor
4 personen! Voordeel van het vroege-seizoen?!
Vandaag hadden we steile hellingen en daarnaast regende het vanochtend hard. Het was meteen 10•C kouder. De bospaden werden echte blubberpaden en op sommige plekken was het gevaarlijk glad. 's Middags klaarde het op en hebben we in de zon spaanse aardbeien zitten eten. Het weer verandert in de bergen per kwartier en per vallei! Erg afwisselend.
We slapen in Burlada; een voorstadje van Pamplona. Morgen gaan we 'fris' de grote stad in om een onderkomen te zoeken t/m zondag (1e Paasdag).
Maandag zijn de spaanse pelgrims weer aan het werk en zijn er meer slaapgelegenheden open dus gaan gaan wij dan weer op pad; richting Logroño.
We gaan zo eten (dat kan vanaf 20.30 uur) en kijken of er een menutje te vinden is. Hier in Spanje blijkt de wijn bij de prijs inbegrepen te zijn.
Trouwens ook hier staan de supermarkten vol met goede wijn voor slechts €3,-! In Nederland betalen we er echt te veel voor!
Succes en tot de volgende keer vanuit Pamplona.
P.S. We zien net dat er een nieuwe sponsor is en die willen we hartelijk bedanken! Inschrijven kan nog hoor.
Leo & Jacq.
www.jacquelineenleo.nl
30 Maart 2010 - 18:42
Frank En Ingrid:
Ach, die bergen, wat zouden we er graag bij zijn... En Pamplona met Pasen, dat is vast ook heel bijzonder! Wij gaan wel gewoon een paar daagjes weg in Nederland; ook leuk, maar anders. Veel succes met stijgen en dalen en niet te veel paaseieren eten!
30 Maart 2010 - 19:34
Joke:
Hallo Leo en Jacqueline,
ik lees nog steeds met veel plezier jullie verhalen hoor!Geweldig dat jullie zo lekker gaan en goed op schema zitten!
Het verbaasd me wel dat jullie nog steeds de goede kant op gaan na al die wijn!Hahaha....
Na de paar mooie dagen begint het hier weer herfst te worden hoor.
Hopelijk wordt het met Pasen wat beter. Voor jullie hele fijne Pasen in Pamplona. -
31 Maart 2010 - 12:48
Pauline:
Het is meteen anders in Spanje geloof ik! Het zal ws een stuk langzamer lopen in de bergen maar wel mooie uitzichten!Wel grappig dat jullie steeds meeloop-honden hebben,terwijl dat echt niet jullie hobby is haha. Het fluitje toch vaker gebruiken of is het al versleten? Geniet van de zon en ik duim dat het droog blijft. Best gevaarlijk als het regent met die modderhellingen!
Komen jullie af en toe andere pelgrims tegen of is het toch filelopen?Prettige Paasdagen en brandt nog eens een kaarsje!
liefs en groetjes
Plien -
31 Maart 2010 - 14:36
Brechtje En Ester:
We vonden het erg fijn om jullie te ontmoeten en wensen jullie nog veel succes, plezier en rust op jullie tocht!
02 April 2010 - 18:07
Lida:
Hallo Jacqueline en Leo,
wat leuk dat jullie mijn dochter Brechtje en vriendin Esther tegen kwamen. Zij maakte ons attent op jullie mooie website.Wij horen dat de tocht zwaar lang en prachtig is. Wij volgen hen natuurlijk met grote belangstelling. Ik wens jullie ook een veilige reis en een fijn paasdagen, hartelijke groet, Lida. -
02 April 2010 - 21:27
Hans S:
Hallo Jacqueline en Leo
Regelmatig lees ik julie verhalen, met plezier en bewondering om het doorzettingsvermogen. Op Google earth kijk ik dan waar jullie zijn en zie foto's van andere pelgrims(of wandelaars).Zo ook de afdaling naar Zubiri(nauwelijks een pad te noemen).
Is de natuur al groener aan het worden en ruikt 't lekker?
Prettige paasdagen en veel succes met het vervolg van de reis! -
04 April 2010 - 06:27
Dinah:
Hallo Jacq en Leo,
Prettige paasdagen toegewenst, hoop dat het mooie weer is daar, hier is morgen een mooie weer voorspeld. Wees voorzichtig met afdalingen. Het lijkt me wel erg mooi daar, ik houd wel van bergen.
Nog veel plezier verder.