Beestenboel - Reisverslag uit Rennes, Frankrijk van Leo en Jacqueline Bouter - WaarBenJij.nu Beestenboel - Reisverslag uit Rennes, Frankrijk van Leo en Jacqueline Bouter - WaarBenJij.nu

Beestenboel

Door: Jacqueline en Leo

Blijf op de hoogte en volg Leo en Jacqueline

07 Januari 2010 | Frankrijk, Rennes

We hadden natuurlijk niet moeten zeggen dat we geen last van sneeuw hebben want gisteren werden we wakker en toen was alles wit! Ze hadden er op de tv al voor gewaarschuwd...
Dat betekent trouwens niet dat de tafeltjes niet gewoon op de terrassen gezet worden hoor!
's Middags was alle sneeuw weer weg (door de zon en een kleine regenbui) maar vanochtend begonnen we weer wit.

Tot we in Rennes aankwamen, stonden er nog veel schapen, koeien en paarden buiten in de wei. En je zag ze kijken: "wat een raar soort mensen lopen daar. De één heeft een voederzak op haar rug en de ander loopt voor een karretje." Met name de paarden hoorde je bijna denken: "mooi, nu eens een ander voor het karretje gespannen!" Ha, ha.

Ook kwamen we ineens rennende herten tegen. Wat bleek, er waren jagers aan het werk. Zolang je op de weg blijft, loop je geen gevaar maar in velden staat aangegeven waar er geschoten kan worden!
Veel boerderijen hebben hier honden maar deze weten precies tot waar ze hun territorium moeten verdedigen en waar ze moeten stoppen.

Nog even over Mont-Saint-Michel (die nu ook wit is Ineke en Jaap):
Grappig was dat daar het boek van Ken Follet (dat we eerder noemden) te koop lag. Verder deed het ons erg denken aan de abdij uit de film The name of the rose.
Ook leverde het een leuke spraakverwarring op....
In de (zoute) weilanden rondom Mont-Saint-Michel grazen schaapjes en dat vlees wordt gegeten. Deze specialiteit heet pré salé (= gezouten weiland vlees). Jacq dacht echter dat het om een "voor-uitverkoop" ging (pre-sale)! Gelukkig is het frans van Leo stukken beter. Toch werd ook hij gisteren verrast toen hij fromage blanc bestelde en geen witte kaas kreeg maar een zalige soort yoghurt! We vermaken ons dus prima. Ha, ha.

Leo is trouwens per 1 januari officieel met pensioen en is dus van senior-purser naar (senior-)pelgrim gegaan.

We hebben er inmiddels 200km op zitten en het gaat goed. Harry (Topfit, Lelystad) bedankt voor je tips en loop-lessen!
We plannen onze route zelf mbv een boekje uit de Rando-serie (le chemin du Mont-Saint-Michel) en wegenkaarten en dat bevalt prima.
In Frankrijk slapen we erg goed omdat er overal donkere kamers zijn door rolluiken en echte luiken. Ook het eten is altijd goed en vers.
Waar je in Engeland vanaf 12.00 uur altijd wel een pub open vindt in een dorpje, sluit alles in Frankrijk juist tussen 12.00 en 16.00 uur en vind je niet overal een pub.
En Pauline, we gebruiken ons bad ook echt om er zelf in te liggen hoor!

Rennes is trouwens een mooie stad met een oud centrum met vakwerkhuisjes. Echt heel gezellig en er is veel Jacobus-geschiedenis te vinden en er zijn veel vernoemingen naar hem.

Morgen gaan we weer op pad richting Nantes (150km verderop) en het kan wel weer even duren voordat we weer een stukje kunnen schrijven. Internetcafé's zijn niet vaak aanwezig.
Succes allemaal met jullie bezigheden en tot de volgende keer.

• 07 Januari 2010 - 17:09

Arjen En Magda:

Vannacht (6 jan) wordt het hier -11 graden. Ons hoor je niet klagen, al raakt in Nederland het strooizout langzamerhand op. Ja dat zijn zaken waar wij ons mee bezig houden. De elfstedentocht is nog ver weg, want er ligt sneeuw op het ijs, en dat is niet goed voorde aangroei van het ijs. Wat wel een groot probleem is.......: wij hebben een nieuwe personenweegschaal ge-kocht, en die gaf andere waarden aan dan onze oude weegschaal. Je zal wel begrijpen dat dat niet in ons voordeel is, kortom 1 glaasje wijn en 1 toastje minder en wij zitten van de zomer weer goddelijk in ons lijf.
    Weet je wat het leuke van jullie tocht is dat wij de bosatlas te voor-schijn gehaald hebben, dat is goed voor onze algemene ontwikkeling.
    De volgende spreuk willen wij nog even meegeven: Het is beter om een mijl te reizen dan duizend boeken te lezen. Mijn vraag aan jullie: van wie is deze spreuk. Ik ben benieuwd.
    Hiermee eindigen wij, doe voorzichtig, drink een goed glas wijn en geniet.
    Groet uit een altijd zonnig Almere
    Arjen en Magda

• 07 Januari 2010 - 18:51

Ineke:

Dag Leo en Jacq,

Ik reageer hier even op de schrijvers boven mij (of liever: ik vul aan), zo leer je elkaar een beetje kennen, alsof we op jullie verjaardagsfeestje zijn): op het nieuws hoorde ik dat ergens een gemeente is, die in plaats van strooizout nu geurend en gekleurd badzout gaat gebruiken voor de gladheidsbestrijding. Tamelijk Franse oplossing, vind ik.

De Santiagokaart hangt inmiddels in ons toilet, paste precies. Ik leg er een potlood bij om jullie vorderingen in te tekenen.
    Goede reis weer in de komende dagen.
    Liefs van Ineke

• 07 Januari 2010 - 20:12

Frank En Ingrid:

Laten wij dan een bijdrage levern door de laatste tip van Erwin Krol te vermelden: in ieder geval zaterdag in bed blijven (veel sneeuw en ook nog harde wind) en pas maandag weer naar buiten, want dan schijnt de zon en gaat de wind weer liggen. En daar dan lekker een wijntje en een kaasje bij!!

• 10 Januari 2010 - 14:31

Volkert :

Ik ben de man van Marian. Kijk ook regelmatig op jullie site want het boeit mij enorm. Wij hebben een reis geboekt naar Compostela. Niet zo sportief als jullie, lopen, maar met het vliegtuig naar Bordeaux en de rest met de bus. Wij nemen dan wel de pelgrimsroute en een dag lopen wij ook een stuk. Kom toevallig in een blad een reisverslag tegen. De man had op zijn rugtas een jakobsschelp. Dit is een teken voor diegene die je tegen komt als pelgrim en je wordt dan met alle egards ontvangen. Bij Cruz de Ferro heeft hij een, meegebracht steentje, neergelegd ten teken van symbolisch achterlaten van zijn zonden.
    Groet

• 14 Januari 2010 - 20:36

Anton Van Den Bos:

zo als je heb kunnen lezen op het (vlaamse genootschap)vertrek ik Dinsdag 20 April 2010 smorgens om 9 uur vanuit haarlem natuurlijk ook wandelend ik heb er een halfjaar voor uitgetrokken. Maar als ik zie hoe jullie in de winter zijn vertrokken dat vind ik knap hoor het zou mij te koud zijn ikzelf moet nog 2 maanden werken en ik zit in de bosbouw werken op het ogenblik ook in de sneeuw, maar dan ben ik blij dat ik savonds weer lekker naar huis kan.
    ik zat jullie verhalen te lezen en kan daar dan toch weer dingentjes uithalen wat voor mij van belang is, dus daar ben ik jullie dan ook weer dankbaar voor. nog heel veel loopplezier, en tot schrijfs anton van den bos reismee.nl

Leo en Jacqueline

Wij zijn Leo en Jacqueline Bouter (56 en 45 jaar oud) en van beroep senior-purser KLM en anesthesiemedewerker in het Flevoziekenhuis. Wij willen van 21 december 2009 tot 25 juli 2010 een pelgrimsreis ondernemen van Stonehenge in Zuid-Engeland naar Santiago de Compostela in Noord-West-Spanje over een afstand van 2010 kilometer. We hopen dat veel mensen onze reis willen sponsoren want op deze manier willen we geld inzamelen voor het Rode Kruis Almere en dan specifiek voor de reizen die zieke mensen kunnen gaan maken. Dat lijkt ons een mooie combinatie van onze 2 beroepen! Zie ook www.jacquelineenleo.nl Doe mee en vertel het verder!

Actief sinds 17 Maart 2009